Zadar régió

Zadari régió nem csak az elérhető ingatlan árak miatt érdemes befektetési célpont. Turisztikai szempontból is kimagasló, mert :közel van a Nemzeti Parkokhoz(Krka vízesés,Paklenica,Plitvicei tavak,Kornati szigetek), homokos partokhoz (Ninski laguna,Zaton Holiday Village), történelmi városokhoz (Nin,Zadar) és magyarországi közkedvelt település Vir sziget is a régió gyöngyszeme

Nemzeti parkok Vir sziget közelében:

KRKA Nemzeti Park

Sétálgathatunk illetve hajóval is körbejárhatjuk a vízesésekkel tarkított Nemzeti Parkot. Belépő 50kn-tól 92kn-ig

Sibeniktől északra található a hegyek között egy csodás völgyben. A Krka folyó sziklák között folyik és a víz érdekes teraszokat alakított ki. A mészkő lerakódás lépcsőket és csipkealakzatokat hozott létre, melyeken a patak tovazubog. A csodás völgy növényzete és állatvilága is egyedi.
Európa egyik leggazdagabb, legszebb, és legértékesebb természeti területéről van szó, melynek környéke műemlékek szempontjából is értékes. Római- és középkori épületek feltárásai találhatók itt, de az is bizonyított, hogy ezen a területen már az őskorban is éltek emberek. A nemzeti parkot környező hegyeket kolostorok és várromok díszítik.
Megközelítés, árak: Vir szigettől autópályán is megközelíthető,ami kb 40 percet vesz igénybe,de a Zadari riviéra parton is eljuthatunk a Nemzeti Parkba végig a tengerparti úton (kb1óra 20perc).Sibenik mellett található.A parkban nincs autóforgalom, a látogatókat rendszeres buszjárat viszi le a völgybe. Ha a Skadrin-i bejáratnál parkolunk le, akkor hajóval visznek fel a nagy vízeséshez, ha pedig a Lozovac-i parkolóból indulunk, akkor busszal vagy gyalogosan közelíthetjük meg a vízeséseket.

  

Plitvicei-tavak

Szintén végig sétálható a park és hajókázni is lehet. 

Európa egyik legszebb természeti látványossága egy völgyben terül el, erdős hegyek veszik körül.
A tórendszer legfelsőbbike 600 m magasságban terül el és a medréből kilépő víz 7,2 km távolságot megtéve, számtalan zuhatagon végigvezető izgalmas kalandozás után érkezik meg az alsóbb 150 m-es magasságban fekvő utolsó tóba. A víz szertenyúló ágakkal, 3-50 m magas zuhatagok sorozatán dübörög tovább, és ömlik egyik tó vize a másikba. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát 92 vízesés köti össze.
A Plitivcei-tavakat 1949-ben nyilvánították nemzeti parkká, 1979-ben pedig a vidék rákerült az UNESCO természeti világörökségi listájára. Területén több védett állatfaj él: medve, farkas, vidra, erdei fülesbagoly. A park turisztikai terhelése és közel 2000 dolgozó gondoskodott arról, hogy egy attraktív park jöhessen létre és ápolt kiszolgáló létesítmények várják a látogatókat.
A Park különleges látnivalói a karsztbarlangok, a Nagy-barlang, a Fekete-barlang és a Tónimfa-barlang.

 

Kornati szigetek

Egy egész napos hajóút a szigetvilágban,majd kikötés a szigeten,ezüst tó megtekintése,ingyen ebéd és ital fogyasztás. Ár: 270-300 kn (felnött jegy)

Mintegy 140 lakatlan sziget és sziklazátony alkotta Kornati-szigetvilág a tenger és kőszirtek igazi labirintusa, amely magas sziklafalairól és szokatlan domborzati formációkról ismert. A Kornati-szigetekre érkező utast már első pillantásra megbabonázza a napsütésben hófehéren kiemelkedő karsztvidék és a tenger megnyugtatóan hűvös kékségének ámulatba ejtő összjátéka.A lenyűgöző látványvilág egyik fontos elemei a szigetek nyílt tenger felé néző partszakaszain szinte függőlegesen magasba szökő, csillogóan fehér sziklafalak – melyeket a szigetvilág „koro-náiként” emlegetnek. A vitorlázók egyik leg-kedveltebb célpontja. Több kikötőből - Biograd, Šibenik, Zadar – naponta indulnak kirándulóhajók. A Kornati Nemzeti Park hivatalos bejáratai: Opat és a Proversa. Legnagyobb szigetei: Kornat, Zut, Piskera, Kurba Vela.

A kalandozó kirándulóknak érdemes egy túrát tenni a szigetek csúcsain létrehozott kilátókhoz (Metlina, Opat, Vrujsko, Litnji-csúcs, Otočevac), melyek tetejére érve gyönyörű látvány nyílik a nemzeti park teljes területére.  A szigeteken az emberi civilizáció több mint egy évezredes nyomai is fellelhetőek: Kornat és Žut szigetek magaslatain barangolva illír korabeli rommaradványokra és kőhalmokra bukkanunk. Kornat-szigeten a bizánci időkből (feltehetőleg a 6. századból) származó Tureta-erődítményhez érdemes felsétálni, mely a maga idejében jelentős védelmi szerepet töltött be a térségben. Telascsican látható még egy természeti jelenség a 33 Cfokos tó - Mir (Béke) sós tó. Az Adriai-tenger középső részében elhelyezkedő nemzeti park összesen nyolcvankilenc kisebb-nagyobb szigetet, szirtet számlál. A park területére belépő minden látogatónak rendelkeznie kell napijeggyel. Belépőjegyek vásárolhatók: az NP “Kornati” - Murter–szigeti központjában, a marinákban, a charter irodákban, az NP Kornatiba belépőjegyeket értékesítő utazási irodáknál, a parkban cirkáló vízi jegyárusítóknál vagy a park területén lévő ( R.Žakan-, Vela Panitula-sziget, a Kornat-szigeti Vruje-öbölben ) árusí

  

Paklenica

Kb. fél órányi útra Vir szigettől,a Velebit hegyvidék Nemzeti Parkja,ahol felsétálhatunk a hegyre. 

Velebit hegység déli részén a tenger mentén található a Nemzeti park Paklenica, melynek területe 3617 hektár. Páratlan szépsége, növény- és állatvilágának gazdagsága miatt ezt a területet már 1949-ben Nemzeti Parkká nyilvánították. A hegyen lévő nemzeti park Paklenica, mely a barlangkutatók, a botanikus kert kedvelők, valamint az alpinisták kedvenc úticélja,de bátran ajánljuk kirándulni vágyoknak.A tengerpart közelében található a Paklenicai Nemzeti Park. Velebit hegycsúcsoknál viszonylag kicsi kiterjedésű területe gazdag természeti szépséget ölel fel. Legszebb pontja a két mély szurdok a Velika és a Mala, melyek meredek ereszkedése helyenként 400 méter. A sűrű erdőkkel boritott hegyek, számos barlangok, valamint a tengerre lévő rálátás miatta elsősorban a hegymászóknak ajánljuk.

 

Whinetou kanyon-zrimanj folyó:

 

TELEPÜLÉSEK:

Zadar

Zadart „Horvátország kis Rómájának” is szokták nevezni - tekintettel a város mintegy 3000 éves múltjára, egyedülálló szakrális építményeire és sokrétű kulturális hagyományrendszerére.
A városban számtalan nevezetesség található, van olyan, amely az ókorból való. A városfal egy része a római, egy része pedig a középkorban készült. A legnagyobb része 16. századi.
A város nevezetességei a fellegvár, a Szent-Ferenc templom, valamint a dalmáciai román építészet egyik gyöngyszeme, az Anasztázia-templom. Leghíresebb templomát Donát püspök építtette a 800-as évek elején. Mellette a Szent Anasztázia székesegyház szentélye és tornya látható.
Zadar világhírű urbanisztikai értékeit még teljesebbé teszik a több mint 100 km hosszú zadari riviéra festőien tagolt partszakaszai, tiszta vízű strandjai és mintegy 300 kisebb-nagyobb szigete.
Zadar ezen kívül a helyi meggyfa ültetvények zamatos terméséből készülő Maraskino likőr, valamint a világhírű horvát kosárlabdázók szűkebb hazája is.

  

Nin királyi város

Nin strandok tekintetében rendkívül kedvező lehetőséget nyújt a strandolni vágyók számára.
Mivel az egész terület homokos, ezért az összes strand is homokos. Hosszan elnyúló strandjai ideálisak kisgyermekes családoknak, hisz biztonságos, kényelmes strandolást nyújtanak. Méltán népszerűek. Lassan mélyülő, sekély partokkal rendelkezik. A közelben fekszik a Velebit hegység, ahonnan időnként hűvösebb légáramlatok érkeznek. Ettől sokkal kellemesebb éghajlatú, a nyári kánikulát is könnyebben elviselhető.

Privlaka halászfalú

Privlaka- Dalmácia rejtett kincse, Zadartól csupán néhány kilométerre
Privlaka település, egy csodálatos, festői hangulatú fürdőhely/halászfalu amely Zára megyében, Horvátországban, Nin és a Vir-sziget között helyezkedik el.
Ezt a gazdag történelmi múlttal rendelkező gyöngyszemet, ősi, érintetlen tájak, lenyűgöző homokos strandok és az Adriai-tenger kellemes hullámai jellemzik. A mediterrán éghajlat és az érintetlen természet adta nyugalom teszi a térséget a tökéletes nyaralóhellyé. Privlaka partja 14,65 km hosszú, melyet kis félszigetek, homokos öblök és hegyfokok jellemeznek. A horvát riviéra eme részén a selymes homokkal borított strandok és a langyos tenger rengeteg programmal és napfürdővel kecsegteti vendégeit. 
A terület egyik nagy előnye, hogy kicsiny mediterrán halászfalu lévén, a turisták nem özönlik el a nyár kezdetével olyan mértékben, mint a nagy és zajos tengerparti városokat, így nem válik tömegszállássá, ezáltal a nyugodt, ugyanakkor tartalmas pihenés garantált.
Privlaka számos lehetőséget nyújt a családdal érkező vendégek számára is, hiszen a sekély tenger és a gyönyörűen csillogó homokos partokon, a Loznicai-strandon vagy a település közepén elhelyezkedő kis öbölben remekül eljátszhatnak a gyermekek, illetve az ottani sportpályák és játszóterek is dinamikus kikapcsolódást biztosítanak a nyaralóknak. Az üdülést azonban nem csak aktív, de passzív módon is élvezhetjük Privlakán, hiszen a Dalmacija kemping egyik apró öblének jótékony hatásó gyógyiszapos kezelése bizonyítottan jótékony hatással van a különféle krónikus

Zaton holiday village

Privlakától, mindössze 1,5 km-re található Zaton település és turistacentrum, amely felnőttek és gyermekek számára egyaránt izgalmas kikapcsolódás lehet, hiszen szabadidős programok tömkelegét, mint például a lovaglócentrumot, teniszt vagy akár a vízisíelést lehet kipróbálni. Az esti programokról természetesen a helyi és a környező településeken található diszkók, pubok és vendéglátók gondoskodnak. Amennyiben biciklivel szeretnék végigjárni a térséget, úgy a félsziget festői tájain keresztül, egy 8km hosszúságú kerékpárutat lehet megtenni, emellett pedig golfpályák és teniszpályák is gondokodnak a vendégek sportolási lehetőségéről.